Libeček 8g, Vitana

Kód: 8593837256815
Neohodnoceno
18,90 Kč 236,25 Kč / 100 g
Skladem (> 5 ks)

Zavírací sáček nyní uchová chuť a aroma

Libeček má velmi výraznou kořennou chuť a vůni. Využívá se především k přípravě polévkového koření. Vhodný je nejen do zeleninových a masových vývarů, ale i do omáček. Pokud přidáte libeček do vody k vařeným bramborám, získáte lahodnou a nezaměnitelnou chuť. Použít jej lze také k přípravě paštik, pomazánek, zeleninových jídel, dušeného hovězího a jehněčího masa, salátů, marinád na grilování nebo do mletých mas.

Libeček je původem z oblastí v Íránu a Afghánistánu. V dnešní době se pěstuje po celé Evropě a Severní Americe. Libeček roste nejčastěji na slunných stanovištích.

Chuť a vůně: Libeček má výraznou kořennou chuť a vůni, a proto by se měl při vaření používat střídmě.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Popis rostliny: Libeček (Levisticum officinale) je vysoká vytrvalá bylina podobná celeru s dutou lodyhou a bohatě rozvětveným kořenem. Kvete žlutozelenými kvítky. Plody jsou žlutohnědé hladké dvounažky. Libeček může vyrůst do výšky až 2 metry a kvete ke konci jara, zatímco hrbolaté plody dozrávají až v srpnu. Květenstvím je okolík z 12 až 20 okolíčků. Bylinka se vyskytuje v oblastech s bohatou půdou, která udržuje vlhkost. Jako koření se používají listy a semínka, kořen jako zelenina. Plody se používají při přípravě likérů.

Výživové hodnoty

Výživové hodnoty
na 100 g výrobku:
Energie 1387 kJ/330 kcal
Tuky 5,6 g
z toho nasycené mastné kyseliny 1 g
Sacharidy 35 g
z toho cukry 34,7 g
Bílkoviny 24,5 g
Sůl 0,4* g
* Sůl je ve výrobku obsažena pouze v důsledku přirozeně se vyskytujícího sodíku v potravině.

Referenční příjem průměrné dospělé osoby (8400kJ/2000kcal)

Skladování a použití

Příprava a použití

Použití v kuchyni: V dnešní době je libeček trochu opomíjen. Již ve středověku se velmi často používaly čerstvé i sušené listy a květy k dochucování polévek a salátů. Libeček se hodí do polévek, které obsahují brambory, hrášek, fazole nebo čočku. Vhodný je nejen do zeleninových a masových vývarů, ale i do omáček. Jemně nasekané listy se mohou přidat k vařené zelenině a masovým směsím. Je vhodný též k přípravě omelet, salátových zálivek a při přípravě ryb. Využívá se především k přípravě polévkového koření. Pokud přidáte libeček do vody k vařeným bramborám, získáte lahodnou a nezaměnitelnou chuť. Použít jej lze také k přípravě paštik, pomazánek, zeleninových jídel, dušeného hovězího a jehněčího masa, marinád na grilování nebo do mletých mas.

Skladování

Skladujte v suchu.

Sušený libeček skladujte v dobře uzavíratelných, vzduchotěsných nádobách na tmavém a suchém místě. Listy a oddenky bylinky lze také zamrazit.

Doplňkové parametry

Kategorie: Koření a ochucovadla
Výrobce: VITANA, a.s. Mělnická 133, 277 32 Byšice Česká republika

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole: